TOTUL DESPRE NUK       PRODUSE NUK        DESERVIRE       BIBLIOTECA       CONTACTE                                   RU   RO            

Curăţarea şi îngrijirea

Prelucrarea prealabilă

Toate accesoriile predestinate dezinfectării trebuie în prealabil de spălat. Aceasta este foarte important fiindcă numai părţile bine spălate pot fi dezinfectate în modul cuvenit. Nu este de ajuns doar să clătiţi cu apa biberonul, fiindcă chiar şi particule mici de hrana pot conduce la apariţia unor bacterii foarte dăunătoare.

Curăţarea trebuie de efectuat în felul următor:

  • după utilizare, toate accesoriile trebuie spălate bine cu apa.
  • părţile interioare si exterioare trebuie să fie prelucrate cu sare şi de scurs bine.
  • în final trebuie de clătit încă o dată biberonul. Este necesar foarte minuţios să spălăm orificiul biberonului, ca să înlăturăm de acolo resturile alimentare.
  • toate accesoriile: tetina, biberonul, supapa, ineluşul cu filet şi căpăcelul trebuie imediat de spălat cu apa şi de clătit. Aceasta este necesar în scopul înlăturării laptelui, care poate sa aducă la apariţia bacteriilor. Accesoriile trebuie dezinfectate cel puţin de doua ori în zi, cel mai potrivit moment fiind dimineaţa.
  • după ce toate accesoriile au fost minuţios spălate, ele pot fi puse în sterilizatorul cu aburi pentru dezinfectare.

Sterilizarea cu aburi

Metoda de dezinfectarea la temperatură înaltă în sterilizatorul cu aburi nu numai ca este cea mai bună, dar este şi o metoda ecologică.

Sterilizarea cu aburi distruge bacteriile, fără utilizarea substanţelor chimice. În aşa fel, pe tetine şi biberoane nu rămân substanţe chimice, care sunt dăunătoare pentru copii. În afară de aceasta, nu vor fi necesare eforturi suplimentare pentru înlăturarea acestor substanţe chimice. Tot de ce aveţi nevoie - este apa obişnuită din conductă.

Dezinfecţia la temperatură înaltă este foarte simpla: tetinele, biberoanele şi discurile mai întâi se spală, biberoanele apoi se prelucrează cu sare de bucătărie pe partea interioară apoi se clăteşte şi se scurge. Tetinele se pun într-o secţie aparte cu capul în jos, în aşa fel, ca getul de aburi să se distribuie uniform. Biberoanele şi discurile se pun în alta secţie mai largă, platoul fiind umplut cu apă. Urmează numai să conectaţi aparatul. Peste 10 minute, la temperatura de 95°C, cu ajutorul getului de aburi vor fi sterilizate şi aparatul automat se va deconecta. Astfel făcând şi economii în consumul de energie electrica.

Chiar dacă în gospodăria casnică această metodă încă n-a fost bine implementată, în spitale şi clinici ea se utilizează pe larg de multe decenii. Fierberea banala, care se utiliza pana nu demult s-a învechit de acum, deoarece în acest caz biberoanele devin lipicioase şi poroase.

Utilizând dezinfectarea la temperatura înalta biberoanele îşi prelungesc termenul de funcţionare. În afară de aceasta, desenele de pe biberoane se păstrează mai mult timp. Accesoriile pot fi păstrate în stare igienica în aparat pana la următoarea utilizare. Pentru a nu Va atinge de detaliile curate e de dorit să Vă folosiţi de un cleşte special.

Fierberea

Fierberea dă posibilitate să distrugeţi toţi agenţii patogeni, care provoacă boli.

Părinţii acordă o mare atenţie igienei. Deseori, fierberea de 2-3 minute este sau insuficientă sau de prea lungă durată. Biberoanele şi tetinele nu trebuie să fiarbă prea mult, în caz contrar ele devin lipicioase şi poroase, adică inutile. Dar dacă accesoriile nu sunt scufundate integral în apă, sau dacă se formează bule de aer atunci nu toţi agenţii patogeni se distrug.

La ce trebuie să acordăm mare atenție în timpul fierberii tetinelor și biberoanelor.

  • Mai întâi trebuie de fiert apa apoi de pus în ea tetinele şi biberoanele.
  • Toate detaliile trebuie să fie scufundate integral în apă.
  • Trebuie permanent de urmărit ca în cratiță să fie nivelul necesar de apă.
  • 2-3 minute sunt deajuns pentru fierbere.
  • Nu lăsați cratița fără supraveghere.

Dezinfectarea chimică

Dezinfectarea chimică necesită foarte mare atenţie, mai mult timp şi inventar pentru a obţine o dezinfectare igienică şi în acelaşi timp inofensivă pentru material.

Rezultatele dezinfectării chimice sunt deseori nu prea sigure.

Pentru dezinfectarea chimică mai des se utilizează soluţii, care conţin clor. Dar ele distrug bacteriile în acel caz, când toatele accesoriile supuse dezinfectării nu conţin resturi de hrana şi lapte. În caz contrar detergentul utilizat nu poate curăţa locurile murdare şi inaccesibile de resturi alimentare.

În acest caz bacteriile încep să se înmulţească în tetine împreună cu hrana preparată în termeni foarte scurţi. Resturile de hrana şi lapte pot forma un strat uscat de protecţie. Stratul acesta devine aproape invizibil şi murdăria este greu de depistat.

Cuptorul cu microunde

Foarte des pentru curăţare se foloseşte cuptorul cu microunde.

Principiul de lucru:
Iradierea microundelor pun în mişcare moleculele de apă, în urma cărui fapt apa se înfierbântă. Temperatura înalta de oscilaţii acţionează asupra moleculelor de apa din bacterii şi microbi. Aceştia la rândul lor sunt distruşi.

Totodată şi tetinele şi biberoanele conţin molecule de apă într-o cantitate mai mare sau mai mica, care de asemenea sunt supuse acţiunii. Actualmente iradierea de microunde nu este îndeajuns studiată. Nimeni nu poate cu siguranţă să spună dacă influenţează iradierea asupra tetinelor etc. În legătură cu aceasta se recomandă totuşi de abţinut de la curăţarea în cuptorul cu microunde.

Important: Nu utilizaţi cuptorul cu microunde pentru încălzirea biberoanelor cu alimente. Chiar şi la o temperatură de încălzire nu prea mare alimentele din biberoane pot fi foarte fierbinţi, în urma distribuirii neuniforme a particulelor de apă şi grăsime. În rezultatul acestui fapt apare pericolul de arsuri.

Mașina de spălat vase

În majoritatea cazurilor sterilizarea în maşină poate să dăuneze atât desenelor cât şi biberonului. Materialul se uzează repede şi poate să crape. Din cauza aceasta, noi nu recomandăm să spălaţi biberoanele NUK în maşina de spălat vase.

Aceste aparate nu sunt bune nici pentru dezinfectare, pentru ca în majoritatea cazurilor temperatura maxima atinge abia 60 de grade, care nu sunt de ajuns pentru distrugerea bacteriilor.

Noi Vă sfătuim să alegeți o metodă mai sigură de dezinfectare.