TOTUL DESPRE NUK       PRODUSE NUK        DESERVIRE       BIBLIOTECA       CONTACTE                                   RU   RO            

Mâncarea şi băutura

Calea spre inima bărbatului trece prin stomacul lui – calea spre inima copilului Dumneavoastră de asemenea. Faptul cum alimentaţi copilul este echivalent cu grija şi dragostea Dumneavoastră.

Permiteţi-ne să vă dăm câteva sfaturi: cum şi cu ce să hrăniţi copilul Dumneavoastră în timpul şi după perioada de alăptare.

Ora alimentării

Când hrăniţi cu piept copilul îi daţi tot de ce are el nevoie, pentru că laptele matern conţine cele mai necesare substanţe nutritive, vitamine şi săruri minerale.

Daca din anumite motive Dumneavoastră nu puteţi alăpta copilul, nu Va chinuiţi cu mustrări de conştiinţa.

Hrană pentru suflet

Dragoste, căldura şi siguranţa

Nu este un alt contact mai plăcut între mamă şi copil decât în timpul alăptării. În astfel de clipe Dumneavoastră îi oferiţi o posibilitate copilului de a simţi şi a gusta din dragostea Dumneavoastră. Contactul direct este incredibil de important, pentru că îi satisface necesitatea copilului de dragoste, căldura şi alinare. Oferindu-i copilului dragostea şi căldura Dumneavoastră, îi formaţi încrederea faţă de mediul înconjurător.

Timpul de după masă

E timpul sa scoata aerul din stomac.

Bebeluşul e sătul şi satisfăcut. Nu Vă grăbiţi să-l culcaţi imediat. Aerul din stomac este o problemă intalnită destul de des la bebeluși. Toți sugarii înghit aer în timpul suptului, dar pe unii îi deranjează mai mult decât pe alții. Modalitatea de a suge este de asemenea foarte diferită. Unii bebelusi prefera sa suga fara oprire, intreaga cantitate de lapte si vor plange nemultumiti daca ii veti opri ca sa "eructeze" (să scoată aerul din stomac). Alții, au nevoie să se oprească de cateva ori în timpul mesei, pentru a putea eructa.

Unii copii care sug lent şi savurează fiecare picătură din laptele matern, practic nu înghit aer şi nici nu au nevoie sa eructeze.

Deprinderea fără sânul mamei. Ce va urma?

Poate totul s-a început de la sânul mamei, dar la un moment dat pentru copil acesta nu este de ajuns. El are nevoie de alte substanţe nutritive. Observaţi cum copilul Dumneavoastră manifestă interes faţă de alte bucate.

Toate mamele doresc să-și ajute copilaşii, care fac primii paşi spre o viață şi o dezvoltare sănătoasă.

E timpul să folsească hrană solidă.

Când este mai bine să începi?

Pe măsură ce creşte copilul apare şi necesitatea de a schimba raţionamentul alimentar. Începând cu a cincia lună (săptămâna 17) de viaţă şi până la a 7-a (săptămâna 25), copilul are nevoie de ceva mai mult decât laptele matern.

Cu timpul laptele poate fi înlocuit cu terci. Iar începând cu luna a zecea copilul poate fi hrănit cu alimente mai consistente, apoi începe să guste ceea ce mănâncă adulţii.

Ce trebuie să bea copilul D-stră?

Necesitatea de lichide la copii este mare

Necesitatea de lichide la copii în raport cu masa corpului este mult mai mare decât la adulţi. În timpul alăptării copii primesc automat cantitatea de lichid necesară din laptele matern. Când începe să mănânce terci copilul are nevoie de lichid suplimentar. Cea mai buna băutura este apa.

Unele companii propun tipuri de apa minerală cu menţiune "recomandată pentru bebeluşi" şi apă pentru copii. Produsele lor sunt inofensive.

Copiilor li se mai recomandă apă minerală cu suc de mere, ceaiuri pentru copii în pacheţele sau frunzuliţe şi ceaiuri puţin gazate.