TOTUL DESPRE NUK       PRODUSE NUK        DESERVIRE       BIBLIOTECA       CONTACTE                                   RU   RO            

Dicţionar termenologicBoală - o dereglare a vieţii normale a unui organism de origine animală sau a plantelor, sau a unuia dintre organele sale, sau împiedică funcţionarea normală. Cauzele de boală pot fi legate de efectele nocive asupra organismului ale factorilor de mediu (fizice, climaterice), cu agenţi patogeni (viermi, bacterii sau virusuri), cu boală ereditară (anomalii genetice) - există diferite combinaţii posibile din motivele de mai sus.

Termofor - sac de cauciuc sau biberon de lut umplut cu apă fierbinte pentru concentraţia de căldură.

Sugar - un copil cu vârsta până la un an.

Disfuncţie – dereglări în activitatea organismului.

Dinţii - formare osoasă, situată în cavitatea bucală, destinată pentru apucarea şi mestecarea hrănii.

Alăptare naturală – alimentare cu laptele mamei. (a se vedea artificiale)

Hrănirea artificială - hrănirea sugarilor din biberon cu amestecul lactat.

Cash - bloc de memorie de mare viteză, care stochează informaţia dorită. Sistemul de căutare (Browser) stochează în memoria "cach" conţinutul site-urilor vizitate recent. În cazul în care utilizatorul doreşte să intre pe site - acestea se deschid mult mai rapid.

Lactaţia - 1. producerea şi eliminarea de lapte a glandelor mamare la mamifere de sex feminin şi la femei. 2. Întregul ciclu de hrănire.

Mastită - inflamaţie a glandei mamare, care este caracterizată prin întărirea glandei, febră, roşeaţă şi durere. În mod obişnuit, mastita afectează doar un singur sân. Mama care alăptează poate simţi ameţeală, frisoane. Atunci când apare mastita curgerea laptelui se blochează - bacteriile afectează zona pieptului.

Colastră - lapte, produs de glandele mamari în primele zile după naştere, este bogat în proteine şi anticorpi.

Glandă mamară - pereche de organe, care se evidenţiază pe piept la femei, fete tinere care au ajuns la pubertate, precum şi la unele mamifere; la bărbaţii - într-o stare rudimentară.

Dinţi de lapte (temporari) - dinţii temporari ale unor mamifere tinere; D.L. sunt în fiecare rând câte zece, incisiv: patru tăietori, doi canini şi patru măsele indigene, aceştia cad în copilărie, iar în locul lor cresc dinţi permanenţi.

Muşchii - ţesut muscular, ce se contractă la stimulare şi pune corpul în mişcare.

Prunc prematur - un copil născut înainte de 37 săptămâni de sarcină.

Oxitocina (otsitotsin) - un hormon, care provoacă o contractare a muşchiului pectoral din jurul alveolelor, contribuie la eliminarea laptelui conductele de lapte.

Browser - un program pentru vizualizarea site-uri Internet. Exemplele cele mai elocvente: Microsoft Internet Explorer, Firefox sau Netscape Navigator.

Naştere prematură - eliminarea embrionului, după 28 săptămâni de sarcină, dar înainte de termen.

Suzetă - obiect de formă de mamelonului femeii, pentru supt şi muşcare de către copii.

Buza despicată (buza iepurelui) - un defect de naştere, caracterizat prin una sau mai multe fisuri în buza superioară, din cauza conexiunii nereuşite a ţesuturilor embrionare.

Bolta despicată (botul lupului) – defect congenital; fisura ruleaza de-a lungul cerului gurii din cauza conexiunii nereuşite a ţesutului în timpul dezvoltării fătului.

Naştere – apariţia pe lume a unui om nou din organismului mamei sale.

Descărcare - procesul de mutare a unui fişier sau a altor informaţii de pe Internet pentru a harddisk-ul computerului.

Tetină - un dispozitiv elastic ataşat la gâtul biberonului.

Sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS) - moartea aparentă a pruncului, sănătos, de obicei vârsta mai mică de 1 an. Cel mai des în timpul somnului. De asemenea, este numită "moartea în leagăn”.

Termen - sfârşitul perioadei de sarcină normală. "Ea a dat naştere la termen”.

Maxilarul - baza pentru dinţi şi este locul lor de ataşament în cavitatea bucală. Maxilarul superior (maxila) este unit la craniu. Maxilarul inferior (mandibula, maxilo inferioare), de asemenea este unit la craniu şi e pus în mişcare de muşchi.